Waarom het belangrijk is om goed te slapen!

We horen wel vaker dat het belangrijk is om voldoende te slapen, maar waar is dat dan precies goed voor? En is het dan zo verschrikkelijk erg als je niet zo veel slaapt? Mensen zien slapen vaak als tijdverspilling, maar is het dat ook?

Waarom is het belangrijk om goed te slapen?

Als je overdag goed wil kunnen functioneren dan is het erg belangrijk dat je goed en voldoende slaapt. De slaap lijkt niet erg belangrijk maar dat is het wel. Een goede nachtrust is een belangrijke basis voor een gezond en gelukkig leven.

Als je slaapt gebeuren er allerlei processen die je lichaam herstellen. Deze processen zijn heel belangrijk om je gezond te houden. Door voldoende en goed te slapen, geef je jouw lichaam de mogelijkheid om te herstellen en opnieuw te beginnen.

Voldoende slapen versterkt je immuunsysteem en zal ervoor zorgen dat je sneller kan herstellen als je ziek bent. Je bent frisser als je in de ochtend opstaat en je voelt je gelukkiger.

De eerste paar uren van je slaap zijn belangrijk voor het herstellen van je lichaam. De laatste uren van je slaap is je lichaam voornamelijk bezig met je geheugen.

Waarom slapen mensen niet goed?

Mensen slapen niet goed omwille van verschillende redenen. Vooral piekeren en jezelf veel zorgen maken, zorgt ervoor dat veel mensen niet goed kunnen slapen.

Het constante gemaal in je hoofd en het zoeken naar oplossingen voor problemen kan ervoor zorgen dat slapen niet lukt.

Wat zijn de gevolgen van slaaptekort?

Als je niet voldoende slaapt dan herstelt je lichaam niet. Je blijft moe, je bent minder geconcentreerd en je reactiesnelheid en denkvermogen verminderen.

Als je te weinig slaapt ben je ook prikkelbaar tijdens de dag. Je hebt een kort lontje en zal snel verzakken in boze buien waarbij geroep en getier niet zal ontbreken.

Je kan minder goed nadenken en je bent niet goed in staat om dingen te onthouden.

Als je te weinig slaapt, zorg je er ook voor dat je vatbaar bent voor gewichtstoename. Door te weinig te slapen wordt er minder leptine aangemaakt in je lichaam. Hierdoor zal je meer honger krijgen en dus hoogstwaarschijnlijk meer gaan eten en minder bewegen.

Als je te weinig slaapt, kan je ook meer kans krijgen op depressies. Je wordt er ongelukkig van en je krijgt slechte gedachten.

Heb jij last van slecht slapen? En zou je graag eens een goede nachtrust hebben? Lees dan even het artikel “Perfect slapen in 7 stappen.” Hier kan je vast iets van opsteken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *