TOP 3 Beste Metronoom Als Je Zelf Muziek Wil Spelen!

In deze Review “Top 3 Beste Metronoom”  zullen we aan de slag gaan met de bespreking van een aantal metronomen. Wil je een metronoom kopen? Je bent niet alleen! Ik kreeg de vraag van één van mijn lezers die op zoek is naar een goed exemplaar.

Ben je bezig met muziek maken of overweeg je het? Dan is deze review zeker iets voor jou. Lees dus zeker verder, een metronoom kopen doe je best doordacht!

Deze lezer had de metronoom nodig om beter te leren piano spelen en hij wilde graag weten hoe je een goede metronoom kan kiezen en wat de verschillen allemaal zijn.

 • Waarvoor gebruik je een metronoom?
 • Hoe kies je eentje?
 • Heb je dit écht nodig om muziek te spelen?

Allemaal belangrijke vragen als je bezig bent met muziek spelen en je werk wil maken van je ritmegevoel en het tempo in het spelen van bepaalde muzikale stukken.

Speel je een instrument of ben je net begonnen met een online cursus piano spelen of gitaar spelen, dan kan een metronoom zeker van pas komen. Lees dus zeker verder in dit artikel!

→ Ga DIRECT naar de BESTE metronoom!

Wat is een metronoom, betekenis?

Eerst even kort vertellen wat een metronoom dan precies is. Als we het opzoeken op Wikipedia dan krijg je de volgende definitie (bron) :

“Een metronoom is een instrument om in muziek een tempo aan te geven.” 

En dit is inderdaad wat een metronoom is. Het is dus een voorwerp, eerder klein, dat jou zal helpen met in de juiste maat muziek te spelen. Altijd handig als je een moeilijk stuk moet spelen of last hebt met ritme-gevoel.

Hoe ziet een metronoom eruit?

Een metronoom heb je in verschillende vormen en maten. Tegenwoordig maakt mijn van elk gebruiksvoorwerp verschillende versies. Maar de meeste metronomen zijn rond de 10-15 cm groot en ze zijn in het bezit van een “zwaaier” die over en weer tikt.

Het tempo kan je bepalen aan de hand van het balkje met ritme aanduiding die zich op de metronoom bevindt.

Een metronoom zie je meestal in de kleuren zwart en bruin, maar ik heb een winkel gevonden waar je ze kan krijgen in alle kleuren  van de regenboog! Super leuk vind ik dat.

Ik ben zelf een fleurig mens en als ik mag kiezen, dan heb ik liever een kleurrijke metronoom dan een saaie zwarte. 

Bekijk onderstaand filmpje even. Dit is een metronoom en zo hoor je (en zie je) hoe het werkt. Er worden verschillende ritmes aangegeven.

Hoe werkt een metronoom?

Dat is vrij simpel. Het toestel legt zichzelf wel uit. Het enige wat ik je aanraad is om er voorzichtig mee aan de slag te gaan en niet te wild te zijn. Een metronoom kan immers ook breekbaar zijn.

Ik leg je even uit hoe een metronoom werkt:

 • Je doet de metronoom open: Haal het dekseltje van de metronoom zodat hij zichtbaar wordt.
 • Je kiest het tempo waarin je wil spelen en schuift de slider over het stokje tot aan de metronoomaanduiding van je keuze.
 • Je laat het stokje met slider los en de metronoom begint te tikken. Het stokje zwaait nu van links naar rechts met een duidelijk, helder en tikkend geluid.
 • Nu kan je beginnen met spelen: Volg het tempo dat aangegeven wordt.

Wat is een metronoomaanduiding?

Een metronoomaanduiding is de aanduiding op een muziekpartituur om aan te geven in welk tempo je het muziek stuk moet spelen. Op deze manier kan je zelf aan de slag met het juiste tempo.

Vaak spelen we de eerste keren een muziekstuk op willekeurig tempo zodat we goed kunnen oefenen. Eens je het muziekstuk in de vingers hebt, kan je het tempo omhoog halen.

De metronoomaanduiding wordt meestal weergeven als volgt: Men noteert een noot en achter deze noot staat dan een getal. Dat getal geeft dan aan, hoeveel van de noten per minuut gespeeld moeten worden.

Maar tegenwoordig worden metronoomaanduidingen ook op andere manieren aangegeven. Het is een kwestie van even te kijken op de partituur die je aangeboden krijgt.

Wat is een goede metronoom?

Soms vragen mensen: Wat is de beste metronoom voor mij? Het antwoord op die vraag is eigenlijk heel erg simpel. Ik leg het je uit.

Een metronoom heeft maar één functie: het ritme aangeven. Doet een metronoom dat, dan doet hij alles wat hij zou moeten doen. Al de rest is eigenlijk bijzaak en persoonlijke smaak.

Een goede metronoom is een metronoom die zijn werk doet en het ritme aangeeft. 

Een metronoom kopen is één ding, maar welke metronoom is dan goed voor jou? Dat hangt van je wensen af. Heb je graag een grote metronoom of een kleine, een elektronische of een standaard exemplaar? Heb je graag een zachte kleur of wil je liever iets fleurigs?

Het beste is altijd even rond te kijken en dan te beslissen wat jij het liefste ziet en wilt! Lees dus zeker verder in deze review en kijk welke metronomen in onze top 3 beland zijn!

→ Ga DIRECT naar de BESTE metronoom!

Muziek spelen zonder metronoom?

Ja natuurlijk kan je muziek spelen zonder metronoom. Dat is geen enkel probleem. Maar een metronoom is een dergelijk handig instrument dat je het al snel zal willen hebben. Het haalt je niveau beduidend omhoog. 

Het is zo een voorwerp dat je koopt en daarna niet meer kan missen, eens je het gebruikt hebt.

Begin je net met piano spelen of gitaar spelen -of eender welk ander instrument- dan is het wel heel erg handig als er iets of iemand het ritme met je mee slaat. Zo blijf je altijd netjes het juiste tempo aanhouden.

Waarom dit zo belangrijk is, lees je in het kopje hieronder: Ritme in Muziek.

Ritme in muziek.

Muziek staat en valt met zijn ritme. Een song is de song niet als er geen specifiek ritme inzit. Heel vaak heeft het ritme zelfs de bovenhand op een melodie.

Een juist ritme aanhouden is ook heel belangrijk als je gaat samenspelen met andere mensen of met een tape op de achtergrond. Samen muziek maken is iets enorm leuks maar als jij de drummer bent en je kan geen ritme houden, dan komt dat niet goed!

Er zijn verschillende muziekstukken die op verschillende wijze gespeeld moeten worden. Ik geef je een voorbeeld. In de eerste plaats krijg je een snel stuk van Vivaldi. Een metronoom is heel erg handig als je dit tempo wil inoefenen. Luister maar.

Daarnaast heb je stukken die veel trager gaan. Bijvoorbeeld een wals zoals deze, maar ook hier moet jij netjes in het ritme blijven. Dat is niet altijd evident.

In beide gevallen is het handig een metronoom te gebruiken die jou het juiste ritme aangeeft en ervoor zorgt dat jij netjes in de maat blijft. 

Maar ook als je popsongs speelt, heb je een metronoom nodig. Niet elke popsong heeft hetzelfde tempo, ook daar is ritme een zeer belangrijk onderdeel van de muziek.

Voordelen van een metronoom gebruiken.

Er zijn veel voordelen aan het gebruiken  van een metronoom en in het eerste voordeel is dan wel dat een metronoom van jou een betere muzikant kan maken.

Ik som hier nog wat andere voordelen voor je op:

 • Je kan specifiek oefenen op bepaalde onderdelen.
 • Je kan zoveel repeteren en herhalen als je wil.
 • Geleidelijk aan het ritme opdrijven waardoor je steeds beter wordt.
 • Een hulpje dat veel rust kan bieden.
 • De mogelijkheid om verschillende ritme’s in te studeren.
 • Je bent zeker dat je het goed doet en dat het juiste tempo wordt aangegeven.

Heb jij compleet geen ritmegevoel, (ja er zijn zo’n mensen) dan is die metronoom een absolute must! Niets zo erg als iemand die niet in het ritme kan blijven terwijl er muziek gemaakt wordt.

Wat kost een metronoom?

Een metronoom kost ergens tussen de 40-200 euro. Jij kiest zelf hoe duur je gaat. In onze Top 3 zal je zien dat een goede metronoom niet de duurste moet zijn. Helemaal niet.

Afhankelijk van de opties en de voorkeuren die je zelf hebt, kan de prijs altijd een beetje schommelen. Jij kiest!

Wat is de beste metronoom? Top 3!

Goed dan is het tijd om jullie te laten weten welke metronomen wij de beste vinden. Tijd om een metronoom te gaan kopen! Een metronoom is een specifiek product. Dat koop je niet zomaar bij de supermarkt. 

Ook grote online winkels zijn een beetje supermarkten. Je koopt er beter niet. De kwaliteit is vaak beduidend minder, de service en support ook en je helpt er niemand mee. Koop je specifieke producten in de speciaalzaak. Dan ben je zeker van kwaliteit!

Nummer 1: Wittner 890141 Taktell Piccolino

Wittner Piccolino metronoomDit is onze eerste keuze. We vinden het een erg goede metronoom, maar we vinden hem er ook het leukste uitzien. Hij is -net zoals onder andere keuzes- van het zeer goede merk Wittner. 

We kiezen hier voor een stijlvolle robijnrode metronoom, maar hij is ook te krijgen in ivoor of zwart. Hij is gemaakt uit kunststof.

De metronoom sluit je af met een doorzichtig kunststof dekseltje. Deze metronoom is klein en dus erg handig om mee te nemen of op te bergen. Deze metronoom kost 57,80 euro.

Ja! Ik wil kijken naar de Piccolino metronoom! Breng me er DIRECT naar toe!>>>

Nummer 2:  Wittner 804K Maelzel Metronoom. 

Maelzel metronoomOnze tweede keuze is deze 804K Maelzel Metronoom. Ook een fijn exemplaar, doet prima zijn werk en ziet er heel stijlvol uit. Je kan deze metronoom krijgen in walnootkleur, mahonie grain en zwart. 

De metronoom is in kunststof. Je kan de metronoom netjes afsluiten en opbergen met een kunststof deksel. Dit is niet doorschijnend waardoor alles netjes is afgesloten en de metronoomaanduiding

Wij kiezen hier voor een walnootkleur. Die vinden we erg mooi en stijlvol. Je kan ook kiezen voor andere kleuren. Ga je deze metronoom kopen, dan betaal je 64,20 euro.

Ja! Ik wil kijken naar de Maelzel metronoom! Breng me er DIRECT naar toe!>>>

Nummer 3: Wittner 830231 Taktell Piccolo

Piccolo metronoomDeze metronoom heb ik gekozen omdat je hem in super leuke kleuren kan krijgen. Op de afbeelding zie je een oranje metronoom. Maar er zijn verschillende kleuren opties.  

Denk maar aan oranje, paars, groen, rood, blauw… Alles wat je graag wil. Ben je iemand die graag iets anders koopt en niet wil gaan voor het standaard wit, bruin of zwart dan is deze metronoom absoluut iets voor jou!

Deze metronoom heeft geen bel en is gemaak uit kunststof. Hij is van prima kwaliteit. De metronoom kan je netjes afsluiten met het dekseltje vooraan in dezelfde kleur als de gekozen metronoom.

Wil je deze metronoom kopen dan kost hij je 57,90 euro. 

Ja! Ik wil kijken naar de Taktell Piccolo metronoom! Breng me er DIRECT naar toe!>>>

Conclusie: Metronoom Kopen!

Een metronoom kopen is een verstandige keuze als je aan de slag wil gaan met muziek spelen. Muziek spelen kost tijd en je moet goed oefenen. Er zijn geweldige cursussen en je kan ook naar de muziekschool.

In beide gevallen is het een goede keuze om een je een metronoom aan te schaffen. Kies een goede en kies ook naar eigen smaak: wat vind je leuk en mooi. De metronoom staat altijd in het zicht, het is dus wel zo fijn dat jij hem ook écht leuk vindt.

Wil je een metronoom kopen, dan zijn deze 3 metronomen absolute voltreffers. Er is een snelle levering en er is een goed en vlot contact met de verkoper! Absoluut top.

→ Ga DIRECT naar de BESTE metronoom!

Extra Tips!

Wil je graag muziek leren spelen, maar ben je op zoek naar een goede cursus waar je zelf mee aan de slag kan gaan? Dan zijn onderstaande cursussen een goede start. Ze bieden je alles wat je nodig hebt om te starten met muziek maken!

Klik op de link en dan kan je mijn review over deze cursussen lezen!

 1. Gitaarles van Koen!
 2. Pianoles Van René.

Op zoek naar andere toppers? Kijk dan even naar onze TOP-Lijsten. Er komen er telkens meer bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *